Vloeken slecht? Niet altijd!

Vloeken slecht? Niet altijd!

Vloeken doen we allemaal wel eens, maar hebben deze effect op ons lichaam? Volgens een onderzoek van psychologen zorgt herhaaldelijk vloeken tijdens een zware inspanning ervoor dat je beter presteert. Uit eerder onderzoek bleek al dat vloeken pijn draaglijker maakt, maar met dit recente onderzoek hebben ze ook bewijs dat het ons sterker maakt. Dit werd ons meegedeeld door  Dokter Richard Stephens, professor psychologie aan de universiteit van Keele in Staffordshire, Groot-BrittanniĆ«.

Er werden testen verricht om te kijken welke effecten vloeken had door een samengesteld team van psychologen. Uit vorig onderzoek bleek al dat het gebruik van vloekwoorden je pijngrens beduidend kan verhogen. Nu wordt ook aangetoond dat je er sterker van wordt.

Zo lieten ze mensen verschillende woorden doorheen dezelfde test herhaaldelijk zeggen. De testpersonen hun prestatievermogen ging duidelijk omhoog wanneer ze een vloekwoord gebruikten. Volgens Stephens werd er 3 Ć  4 % aan kracht gewonnen tijdens het uitoefenen van een fietstest en een nog meer overtuigende 8 % tijdens de handgrijp-test.

Instinctief en geen verklaring
Volgens Stephen grijpen mensen over het algemeen instinctief naar vloekwoorden wanneer ze pijn voelen en net dat ietsje meer kracht moeten uitoefenen. Het instinctief natuurverschijnsel wordt op dit moment wetenschappelijk en objectief in kaart gebracht.


Vervolgens maakt Stephen duidelijk dat de reden waarom vloeken zou helpen nog niet achterhaald is. Een theorie is dat wanneer je vloekwoorden uitkraamt, je afgeleid wordt.  Het is een vorm van emotionele taal en misschien hebben we dat emotionele effect nodig voor een betere prestatie. Dit is zeker nog niet bewezen, maar ze hopen er in de toekomst zeker achter te komen. Bron

Ik persoonlijk vloek ongelooflijk vaak als iets niet lukt en bij het zien van dit onderwerp moest en ging ik weten welke positieve invloed het kan hebben op mijn lichaam.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Dierentaal (geluiden en lichaamstaal)

SMS-Taal onder jongeren