Vanwaar komt onze achternaam?

Vanwaar komt onze achternaam?

Dat bijna iedereen een achternaam heeft, dat verbaast niemand, maar waarom hebben we nu een achternaam, wie heeft je deze gegeven en wie vond "de achternaam" uit?


Sommige mensen denken dat de invoering van de achternamen in de tijd van Napoleon gebeurde.
Dit is maar deels juist omdat het toen pas als officieel werd gezien, maar in vroegere rijken en samenlevingen was dit echter al van toepassing, alleen dus niet officieel. Officieel werd dit systeem van achternamen ( burgelijke stand) in België in het jaar 1795 ingevoerd door de regering van koning Lodewijk Napoleon Bonaparte. Zoals ik al zei hadden veel mensen al lang voor het tijdperk van Napoleon al achternamen, alleen werden deze dus niet geregistreerd. Al snel in de vijfde eeuw hadden volkeren zoals dat van de Germanen, de Franken, de friezen en de Saksen een éénnaamsysteem waarbij iedereen 1 naam kreeg en die verschilde. Rond de tijd van de middeleeuwen werden deze vervangen door het tweenamensysteem, dit systeem was zoals deze van nu dus iedereen kreeg een voornaam en achternaam. Bron


Bijkomende informatie: foto van Napoleon




Nu de tijd van de achternamen was aangekomen moesten ze natuurlijk zelf nadenken over hun achternaam, deze werd meestal gebaseerd op de achternaam die ze daarvoor hadden maar niet officieel was. Deze waren meestal:
  • Vadersnamen 
  • Beroepsnamen 
  • Dierennamen 
  • Herkomstnamen 
  • Kenmerknamen 

Bron


Om een voorbeeld te geven heb ik opgezocht wat mijn eigen achternaam (Mannaerts) betekent,
het is afgeleid uit het Germaans; man+hard.

Bron

Reacties

Populaire posts van deze blog

Dierentaal (geluiden en lichaamstaal)

SMS-Taal onder jongeren

Vloeken slecht? Niet altijd!